Haka på trenden Jello Skin (aka Taeng Taeng)!

Vad sägs om en hud som påminner om Jell-O? Under sommaren kunde vi se hur just detta koncept tog skönhets-TikTok med storm där den fasta, studsiga gelédesserten blev en ytterligare referens till något att eftersträva eller inspireras av inom k-beauty.

Vad är det för något, hur skiljer Jello Skin från Jelly Skincare, och är det något som alla kan uppnå? Let's break it down!

Vad är Jell-O?

Låt oss börja från början för att kunna måla oss en bild av vad vi är ute efter när vi talar om Jello Skin. Jell-O är ett amerikanskt varumärke som framställer smaksatt gelatin i pulverform som i kombination med vatten blir gelé, och serveras ofta som efterrätt. Slutprodukten har en studsig och glansig konsistens och utseende.

Jell-O är inte lika vanligt i Sverige längre, men vissa minns säkert att gelé i matlagning var vanligare på 50-, 60- och 70-talet där färgstarka gelatindesserter var mer förekommande eller som huvudrätt i form av aladåb (kött eller fisk inlagt i gelé). Det kanske inte får det att vattnas i munnen på oss längre, men är inte lika långt ifrån hudvård som man kan tro!

Gelatin utvinns ur kollagen och utvinns kortfattat genom att koka köttben, och hittas idag ofta i bland annat lösgodis. Just kollagen är i sammanhanget något att hålla i huvudet, oavsett om man konsumerar gelatin eller inte!

Eftersom namnet Jell-O alltså är ett varumärkesnamn och därmed varumärkesskyddat så har just hudvårdstrenden kort och gott fått namnet Jello Skin.

Stimulera kollagenproduktionen

Kollagen finns naturligt i våra kroppar och är en proteinbaserad byggsten som finns i huden och det ger också stadga åt andra delar, som skelett och leder och har viktiga funktioner för våra organ och muskler. Ett slags lim som håller samman kroppen, ungefär! Kollagen produceras hela tiden och är vad som gör att huden upplevs ungdomlig, slät och fast.

Med åldern minskar dock produktionen, det kommer en punkt där vi gör av med mer kollagen än vi bildar och det är därför man närmare 30-årsåldern kan uppleva att man börjar få mindre fyllig hud och börjar ana fina linjer och att huden blir torrare. Det är därför många produkter som stimulerar den egna kollagenproduktionen ofta marknadsförs som anti-age, där man alltså hjälper produktionen på traven genom att använda ingredienser som sätter fart på den! 

Varför stimulera den egna produktionen och inte tillsätta rent kollagen istället, ja varför inte rentutav använda lite Jell-O eller geleatin på huden? Att tillsätta kollagen är något omtvistat och det finns inga rena belägg för att det ger någon effekt då kollagenets molekyler är för stora för att tränga ner i hudens olika lager. Istället använder man alltså ingredienser som kan penetrera djupare och som stimulerar cellförnyelse, vilket i sin tur leder till ökad kollagenproduktion!

Vad vill Jello Skin uppnå?

Nu när vi vet vad både Jell-O och kollagen är, kan vi titta närmare på trenden Jello Skin. Som du kanske redan misstänkt vill man här uppnå en hud som påminner om just Jell-O; studsig, plumpad, fast och gärna lite glansig och glowig! Begreppet ska alltså inte förväxlas med Jelly Skincare, som istället handlar om konsistenser på produkter som i regel är en hybrid mellan gel och kräm.

Är Jello Skin ett nytt påfund? Inte alls! Som med många trendande begrepp bygger det på en resultatbaserad kombination av produkter som funnits länge, men som nu fått nytt liv under detta namn. Inom koreansk hudvård har man sedan tidigare sammanfattat det som Taeng Taeng, vilket inte riktigt går att översätta, men som syftar på samma effekt. Beautyinfluencern Ava Lee var den som introducerade trenden Jello Skin till den bredare massan genom TikTok utifrån just Taeng Taeng när hon insåg likheterna till Jell-O, och den virala genomslagskraften blev snart ett faktum!

Det hon visade upp, och många därefter, är hur hennes kinder när hennes hudterapeut nöp tag i dem var fasta, studsiga, smidiga och hade en "bounce back" – motsatsen till slappa. Det pekar på en hög kollagennivå och fokuserar på hur huden känns och upplevs snarare än enbart hur den ser ut, och är oberoende av faktorer som förstorade porer, rosacea eller pigmentfläckar. 

Något viktigt att minnas här är att mängden kollagen i huden och det individuella utgångsläget till stor del är genetiskt och därför kan inte alla få likvärdiga resultat. Detsamma gäller som sagt sett till ålder, där en yngre person kan ha lättare att få till en elastisk studs i huden, än någon vars kollagenproduktion minskat med åren.

Som alltid när det kommer till hudens välmående handlar också Jello Skin om att se till helheten. Eftersom cellförnyelsen har med kollagenproduktionen att göra är det också viktigt att se till att man har en balanserad kost, ser till att motionera och sova ordentligt så att kroppen får förutsättningar att hålla sig frisk och återhämtad.

Rökning bryter snabbare ner kollagenet vilket är vad man syfter på när man talar om att rökning åldrar huden i förtid. Samma sak gör UV-strålning vilket går att bromsa genom att vara noggrann med sin SPF året om. 

Produkterna som ger dig Jello Skin

För att närma sig det önskvärda resultatet vill vi kika efter några särskilda saker:

  • C-vitamin
  • E-vitamin
  • Peptider
  • Hyaluronsyra
  • Glykolsyra
  • Gua Sha

C-vitamin stärker immunförsvaret och är en antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativ stress och fria radikaler, det vill säga yttre påfrestningar som avgaser och UV-strålar. I hudvård jämnar det också ut hudtonen och ger lyster. I Radiance Boosting C-Capsule Serum från Make p:rem hittar vi ett C-vitaminserum som stimulerar kollagenproduktionen samtidigt som den också innehåller Niacinamid vilket också stärker hudens elasticitet. 

E-vitamin är vitaminen som stärker hudens fuktbarriär, är antiinflammatorisk och gör huden mer elastisk. Den har den egna förmågan att stimulera kollagenproduktionen men har också den fina egenskapen att den boostar effekten av C-vitamin vilket gör att kombinationen av dem är utmärkt! Freshly Juiced Vitamin E Mask från Klairs är en storsäljare och klassiker som kan användas som nattmask, fuktmask och nattkräm där den djupåterfuktar och ger mycket glow. Konsistensen i sig är Jell-O-liknande!

Peptider är det ämne som kanske mest associeras med kollagenstimulerande hudvård, eftersom det som stimulerar hudcellerna och kan kommunicera till dem att bete sig som sitt "yngre jag", och därmed öka kollagenproduktionen. Det finns olika sorters peptider men där de allra flesta på olika sätt motverkar åldrande genom att öka fasthet, motverka fina linjer eller öka fuktbalansen i huden. I det lätta serumet Midnight Blue Youth Activating Drop från Klairs hittar vi två djupåterfuktande peptider som motverkar rynkor och bibhehåller hudens elasticitet.

Hyaluronsyra är ingen syra på så sätt att den är exfolierande, utan är ett ämne med vattenbindande förmåga och finns naturligt i kroppen. Genom att tillsätta den i hudvård fungerar den som en riktig fuktbooster som gör huden återfuktad, smidig och hälsosam. Eftersom fuktighetshalten precis som kollagenproduktionen minskar med åren är hyaluronsyra toppen för att uppnå Jello Skin, eftersom den också förser cellförnyelsen. Från Dr. Ceuracle hittar vi Hyal Reyouth-serien som består av toner, serum, sheet mask, nattkräm, solskydd och ögonmask – framtagen för att återfukta och underhålla huden.

Glykolsyra är kanske mest känt som AHA-syra. Det är exfolierande och tar bort de döda hudceller på hudens yta som ger en glåmig, trött hud ett piggare utseende samtidigt som den har förmågan att stimulera cellförnyelsen för en friskare, yngre hud! COSRX har peelingen AHA 7 Whitehead Power Liquid som varsamt exfolierar huden och gör den smidigare, klarare och jämnare!

Att massera ansiktet med en gua sha är ett utmärkt sätt att uppnå Jello Skin eftersom den djupa massagen ger lymfdränage och kommer åt bindväven vilket boostar kollagenproduktionen. Det är också avsvällande och en konsekvent användning ger pigg, elastisk hud – helt enligt Jello Skin! Hos oss här på GLOWiD hittar du vår egna Angel Wing Gua Sha gjord i rosenkvarts som också förbättrar hudens textur och hjälper till att släppa på muskelspänningar!

Senast besökta