Cruelty-free, veganskt och Clean Beauty – vad är skillnaderna?

I hudvårdsdjungeln stöter man ofta på olika termer som på ett eller annat sätt antyder ett förhållningssätt eller regelverk för de produkter som säljs. Här reder vi ut vad cruelty-free, vegansk hudvård och det relativt nya begreppet Clean Beauty innebär! 

Cruelty-free

När du handlar hos oss på GLOWiD kan du vara säker på att allt är cruelty-free (förkortas CF), vilket innebär att produkterna från de varumärken vi säljer inte under någon del av framställningen har testats på djur.

I framtagandet av hudvård tillbringas mycket tid i labb där kemister testar olika formuleringar, ingredienser och metoder för att slutprodukten ska bli den man önskar. Tidigare inom EU, och fortfarande på flera håll i världen, fanns en tradition av att under processen testa produkterna på djur. Detta eftersom det bedömdes säkerställa kvaliteten, effekten och resultatet av produkten men också för att se hur säker produkten bedöms vara för att i slutändan kunna användas på människor. Idag finns det alternativ till djurtestning, bland annat datorsimulation, som till och med anses vara mer pålitliga än djurtestandet!

Vad gäller koreansk hudvård i stort är den inte alltid cruelty-free, men en majoritet är det och har länge haft målsättningen att bli det. 2018 antog Sydkorea en ny lag som bannar djurtester i hudvård, där man nu aktivt fasar ut dessa tester för en snällare och mer etisk hudvårdsframställning.

Vegansk hudvård

Att en produkt är vegansk betyder att den inte innehåller några animaliska ingredienser eller biprodukter. Vad som tidigare kanske betraktades som en trend eller nisch blir idag allt vanligare och är något som skönhetsindustrin fått upp ögonen för. Plantbaserade alternativ till animaliska ingredienser tas fram i allt högre takt, i allt fler produkter.

Det är lätt hänt att tro att vegansk hudvård är synonymt med cruelty-free, men så är inte fallet. Med andra ord är det i praktiken möjligt att en vegansk produkt har testats på djur och att en cruelty-free produkt innehåller animaliska ingredienser, men ofta går begreppen hand i hand för att värna om djur och natur.

Veganska hudvårdproukter är framställda av växter, mineraler och säkra syntetiska ingredienser. Begreppet syntetiskt kan vid första anblick upplevas som något kemiskt och osäkert, men är ingredienser eller komponenter som inte går att hitta i naturen (eller försöker imitera det som återfinns i naturen) och är därför framställda ur just ett säkerhetsperspektiv. Att en ingrediens är helt naturlig behöver inte betyda att den per automaitk är bättre än ett syntetiskt alternativ eftersom dess koncentration kan ha irriterande inverkan på exempelvis känslig hud. 

Att välja veganskt passar förstås den som i övrigt lever enligt en vegansk livsstil. Men i och med att det idag finns så många veganska alternativ använder du säkert redan produkter som är det, utan att du tänkt på det! Det är helt enkelt mer standardiserat än tidigare. 

Hos GLOWiD finns ett stort utbud av veganska produkter hos alla våra märken och du hittar dem här!

Clean Beauty

Clean Beauty är ett omtvistat och luddigt begrepp som saknar en egentlig definition, men en vanlig tolkning är att ingredienserna ska vara rena, naturliga och "kemikaliefria". Och här är det bra att ha lite kontext, just eftersom det är ett begrepp som uppstod utifrån ett särskilt sammanhang.

Termen uppstod i USA där man, till skillnad från EU, saknar ett ordentligt regelverk och kontrollorgan över vad för ingredienser och produkter som får lanseras på marknaden – eller snarare en reaktion mot FDAs (motsvarighet till Livsmedelsverket och Läkemedelsverket) brist på reglering. Det innebär med andra ord att man som konsument i USA inte kan vara säker på att den konsmetika och hudvård man köper inte är fri från farliga och giftiga ingredienser och det är heller inget producenterna är skyldiga att vara tydliga med på förpackningarna. Ett illustrerande exempel är att det i EU finns runt 1300 förbjudna ämnen/ingredienser, medan det i USA bara är 11 stycken.

Clean Beauty som koncept strävar alltså mot det motsatta. Man uppmuntrar till att använda produkter med säkra och föredragsvis naturliga råvaror och ingredienser, transparens kring produkternas innehåll och gärna med låg mängd eller inga konserveringsmedel i syfte att konsumera hållbart och miljövänligt, och utan fara för dess användare. Det ska vara rent, helt enkelt! 

Begreppet är dock inte helt oproblematiskt, det saknar som sagt en definition och blir därför fritt för tolkning och kan betyda olika saker för olika länder, varumärken eller personer. När man konsumerar produkter som säljs inom EU, oavsett ursprungsland, kan man dock vara trygg med att de granskats och testats innan de godkänts – bara för att något inte är enligt någons definition av "clean" betyder det inte att det är "dirty". 

Vad kan man ändå lära sig av Clean Beauty-trenden? Att bli ingrediensmedveten och att känna till att alla produkter på den globala hudvårdsmarknaden inte är garanterat granskade och säkra. Något som är extra bra att komma ihåg nu när internationell näthandel är så vanligt!

Här på GLOWiD hittar du bland annat märket I'm From som fokuserar just på att vara transparenta i alla led. Utöver en vanlig ingredienslista listar de även huvudingrediensens ursprungsplats, och har ett fokus på naturliga ingredienser med inspiration från traditionella, naturliga läkemedel.

Senast besökta