Vad är skillnaden på AHA och BHA syra?

Syror är en populär ingrediens som finns i olika former och kan kombineras på olika sätt. Man brukar ha som riktlinje att inte blanda syror från olika märken då olika syror jobbar på olika sätt på huden. Produkterna kan ofta ha olika pH värden som bland annat styr hur kraftfull eller mild en produkten är. 

Ph värdet är en viktig faktor när det kommer till syrans effekt på huden och därför bör dom inte mixas från olika märken för att de ska bibehålla sin koncentration, rätt pH värde och för att kunna få rätt effekt.

Ibland förekommer det att två eller flera syror även finns tillsammans i samma produkt i samma märke och då kan dom förstärka varandras egenskaper.

Vad är AHA syra?

AHA syra är en vattenlöslig syra som har samlingsnamnet  Alpha hydroxy syra.

Dessa syror utvinns via frukter, mjölk och sockerrör och det finns olika sorters syror som jobbar olika djup och kraftfullt ner i huden. AHA syran exfolierar huden och snabbar på hudens cellförnyelse. Eftersom att denna syran är vattenlöslig så har den inte lika uttorkande effekt på huden som en BHA syra utan den mjukgör och jobbar bra på strukturen.

Vem passar AHA syra för ?

Syran passar främst en hud som vill jobba på linjer och rynkor, minska ärr och ojämn hudstruktur och få lyster i huden. Syran är även bra för att jobba på synliga pigmenteringar och för att bibehålla en jämn klar hudton.

 Inom AHA syror finns en rad olika syror som har olika stora molekylstorlekar och kan tränga olika djup ner i huden och därmed jobba olika. Det är en fördel att det finns olika syror för att lättare kunna hitta rätt syra för just sin hudtyp och hudtillstånd.

Den med minsta molekylstorlek kan jobba djupast ner i huden medans den med större molekylstorlek jobbar ytligare och är inte lite kraftfull vilket passar en känslig hud bättre.

 Glykolsyra (Glycolic Acid) Glykolsyra har den minska molekylen av alla AHA syror och är därmed den kraftfullare varianten som kan tränga djupare ner i huden. Glykolsyran framställs via sockerrör och kan även framställas syntetiskt. Den här syran jobbar bra på struktur, linjer och rynkor genom att effektivt avlägsna döda hudceller och öka cellförnyelsen. Den passar även bra för någon som vill jobba på pigmenteringar och även akne. Den är även bra vid förtjockning av hornlagret på huden som kan orsakas av överdriven solexponering och kallas vid annat namn aktinisk keratos.

COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid är exfoliering i vätskeform som innehåller glykolsyra som effektivt exfolierar huden och bidrar till en klarare hudton och jobbar fint på linjer samtigt som den återfuktar tack vare hyaluronsyran i produkten. Produkten är allergivänlig och dermatologiskt testad. Den är även fri från parabener, sulfater, alkohol, mineraloljor samt eteriska oljor. Produkten är helt veganska och innehåller inte heller några konstgjorda doftämnen.

Mjölksyra (Lactic Acid) Denna syra framställas ur sura mjölkprodukter som yoghurt och ost men även jästa grönsaker och frukter och är mildare än den föregående glykolsyran. Mjölksyran tillhör en grupp som kallas för NMF vilket är en förkortning för natural moisturizing factors. Man kan förenklat säga att det är en grupp ämnen som har en förmåga att binda vatten i huden och fukten. En annan känd sådan är hyaluronsyran som många känner till.

Mjölksyran har mjukgörande egenskaper, jämnar ut huden och jobbar fint på pigmenteringar. Syran jobbar även på linjer och har även antibakteriella egenskaper.

 Vinsyra (Tartaric acid) Vinsyra förekommer främst i omogna vindruvor och bananer men återfinns också i andra frukter och bär. Den har en exfolierande effekt på hudytan.

 Citronsyra (Citric Acid) Denna syra som namnet antyder återfinns främst i citrusfrukter. Det är en bra antioxidant som jobbar fint på pigmenteringar och har en sammandragande effekt. Den fungerar även som ett naturligt konserveringsmedel, och återfinns i många hudvårdprodukter men ofta längre ner i ingredienslistan.

 Äppelsyra (Malic Acid) Den här syran har större molekylstorlek än tidigare och är mer lämplig för en känsligare hudtyper. Syran återfinns i många frukter och grönsaker och penetrerar huden långsammare vilket bidrar till mindre risk för att irritation kan uppstå.

 Mandelsyra (Mandelic Acid) Syran framställs ur bittermandel och har även som äppelsyran en större molekylstorlek vilket är passande för känsligare hudtyper. Mandelsyran har antibakteriella egenskaper och passar även fint för en aknebenägen hy. Den är även bra att behandla en torr hy och även jobba på pigmenteringar och rynkor. 

By wishtrends Mandelic acid 5% skin prep water är en exfoliering som innehåller just mandelsyra och som skonsamt exfolierar huden samtidigt som den ger återfuktning och fin lyster. Den är även bra vid ojämn hudton och för att lugna akne och pågående inflammationer i huden.

 Vad är BHA syra?

BHA syran har samlingsnamnet betahydroxysyra och är en fettlöslig syra. Det innebär att den här syran på så vis kan tränga djupare ner i huden och porerna och därmed lättare lösa upp talg och döda hudceller. Detta är passande för en oljigare hud som kan uppleva problem med igentäppta porer och akne. Syran har även större molekyler än Glykolsyran, så även om den jobbar djupare ner i huden så finns det mindre risk för att irritation ska uppstå än föregående AHA syra. Syran ger ingen fukt alls utan har en uttorkande effekt på huden tillskillnad mot AHA syran som på ett annat sätt återfuktar. 

Salicylsyran är det namn man brukar höra när man pratar om just BHA syra och är en populär ingrediens i många produkter som riktar sig till att djuprengöra och hålla hyn i balans. Syran har även antinflammaoriska egenskaper och dämpar  inflammationer i huden och kan på så vis lugna aktiva blemmor i huden men även förebygga att nya inflammationer och utbrott uppkommer.

Vem passar BHA syra för?

BHA passar om man vill jobba på orenheter som pormaskar och blemmor.

Porer har vi alla och är bland annat bra för att vi ska kunna reglera värme och kyla så att vår hud kan andas. Den skyddar oss även mot bakterier och massa annat bra. Men ibland kan man uppleva besvär som att dom blivit igentäppta.

En komedon med annat ord kallad ”pormask” är en por som blivit tilltäppt av talg, smuts och gamla hudceller. När talget kommer i kontakt med syret i luften så sker det en oxidation vilket bidrar till att melaninet i talg som blir svart. Det här brukar man kalla för en svart pormask och när utförsgången blir tilltäppt så bildas det en liten propp.

En vit pormask är en sluten komedon som sitter längre ner i huden än dom svarta. Dom kallas då för vita pormaskar för att dom inte kommit i kontakt med syret och därmed inte oxiderat som dom svarta har gjort.

Salicylsyran är då en riktig hjälte som ingrediens då den hjälper till att ”städa rent” och avlägsna innehållet. Syran jobbar även bra på strukturen av huden och är även bra för pigmenteringar. Både AHA och BHA syran jobbar på linjer och rynkor men skillnaderna är att eftersom AHA är vattenlöslig så jobbar den ytligare än BHA syran och har mer återfuktande egenskaper än den oljelösliga syran.

COSRX BHA Blackhead Power Liquid är en exfolierande peeling som innehåller naturligt BHA (salix alba vatten) från pilträdet som effektivt reducerar och förhindrar uppkomst av akne och pormaskar. Den har en kort ingredienslista och allergivänlig och dermatologiskt testad. Produkten är även fri från parabener, sulfater, alkohol, mineraloljor samt eteriska oljor. Den innehåller inte heller några konstgjorda doftämnen, och även denna produkt är även helt vegansk. 

 Man kan även uppleva att man har förstorade porer. Detta är delvis en effekt av vårat åldrande och att huden då förlorat sin elasticitet, men även rökning och fria radikaler har påverkan. 

En bra produkt att testa om man upplever att man både förstorade porer och pormaskar är COSRX AHA / BHA Clarifying Treatment Toner. Denna exfolierande toner innehåller både AHA syra (glykolsyra) samt naturligt bha (salix alba vatten) från pilträdet och avlägsnar effektivt gamla hudceller och överskottstalg samtigt som den ökar hudens vitalitet. Även denna exfoliering är allergivänlig och dermatologiskt testad. Den är fri från parabener, sulfater, alkohol, mineraloljor samt eteriska oljor. Den Innehåller inga konstgjorda doftämnen och är helt vegansk. 

Bra att tillägga att alltid se till att addera fukt i sin rutin, oavsett om man känner att man har en obalans med tilltäpptheter i huden. Fukten har en stor betydelse, för om huden får bra med fukt så kan den dessutom ta åt sig bättre av andra ämnen och ingredienser. Så att lägga in en extra fuktmask för boost i huden någon gång i veckan är aldrig fel. Att använda sig av en fuktgivande toner efter att man applicerat sin syra är också en fördel.

Klairs supple preparation är en fuktgivande toner som återställer hudens pH balans. Den innehåller aminosyror som minskar irritationer och ger djup återfuktning åt huden. 

Hoppas ni ska gilla detta inlägg, och glöm inte att vi finns på vår chatt, DM på instagram samt på info@glowid.se för att svara på era frågor och funderingar!

/ Lisa, Hudterapeut på GLOWiD

 

 

Senast besökta