Syra-skola!

September markerar början på hösten för de flesta av oss och vi förbereder oss för mysiga och lite mörkare dagar! Just eftersom att dagarna blir allt mörkare börjar många välkomna lite mer aktiva ingredienser som exfoliernade syror till hudvårdsrutinen igen och plockar tillbaka dem efter sommarens rutin. 

Vi tänkte att det var passande mer en liten kortfattad syra-skola där vi förklarar varför exfoliering är viktigt, skillnaden mellan olika syror, vilken typ av syra som passar vilken hudtyp och hudtillstånd samt vad som är viktigt att tänka på vid exfoliering för ett optimalt resultat! 

Varför ska vi exfoliera huden?

Våra hudceller bildas i överhudens understa lager och översta hudlagret (hornlagret) består av döda hudceller. Cellerna vandrar mot hudytan och blir allt hårdare för att tillslut stötas bort och av från hudytan. Den här processen kallas för deskvamation (avfjällning). Vår hud bildar och stöter bort miljontals celler varje dag. Den naturliga exfolieringens syfte är att hålla hudens skyddsbarriär intakt.

I genomsnitt tar cellförnyelsen ca 28 dagar i medelåldern och blir långsammare med åren. Detta medför att det blir svårare för huden att göra sig av med gamla hudceller. Man upplever ofta att man får en mer matt hud och att produkter inte kan verka på samma sätt. Vi kan även uppleva att vi lättare får tilltäpptheter.

Att använda en exfoliering stimulerar cellförnyelsen fortare än huden själv klarar av och genom detta kan vi få förbättrad lyster och en mjukare hudyta och att våra resterande produkter efteråt kan tränga djupare ner i huden och verka bättre.

Tips att tänka på vid exfoliering med syra!

 1. Vänj in huden - Oavsett om man pausat syrorna från sommarens rutin eller aldrig använt det förut är det alltid bäst att försiktigt vänja in huden vid produkten igen.

 2. Anpassa syran efter din hudtyp och hudtillstånd - Är du känslig kan det vara bra att välja ett mildare alternativ som PHA syra med större molekyler som minskar risken för irritaion i huden.

 3. Överexfoliera inte huden - Se till att inte överexfoliera huden, detta medför en skadad hudbarriär och man får jobba lugnande och försöka reparera huden igen. Helt enkelt börja på ruta 1 igen.

 4. Återfukta & använd spf - Att återfukta huden är alltid bra. Har du tex lagt en BHA syra som är lite uttorkande kan det vara bra att addera en fukttoner efteråt eller lägga en härlig fuktmask för att optimera fuktnivån i huden.

Vi rekommenderar alltid användning av spf dagtid vid anvädning av syror. Huden blir oftast mer ljuskänslig och det är lättare att trigga pigmenteringar. Solskydd är a och o och bör användas året om även om man inte använder syror.

5. Blanda inte syror från olika märken - Att blanda syror från olika märken är något vi inte rekommenderar då ph värdet i produkterna kan krocka. Vill du använda olika syror kan du självklart använda det men då i separata rutiner och fördela ut dom under veckan.

AHA syra

AHA syra är en vattenlöslig syra som har samlingsnamnet Alpha hydroxy syra.

Dessa syror utvinns via frukter, mjölk och sockerrör och det finns olika sorters syror som jobbar olika djup och kraftfullt ner i huden. AHA syran exfolierar huden och hjälper till att stimulera hudens cellförnyelse. Eftersom att denna syran är vattenlöslig så har den inte lika uttorkande effekt på huden som en BHA syra utan den mjukgör och jobbar bra på strukturen.

Den passar främst en hud som vill jobba på linjer och rynkor, minska ärr och ojämn hudstruktur och få lyster i huden. Syran är även bra för att jobba på synliga pigmenteringar och för att bibehålla en jämn klar hudton.

Inom AHA syror finns en rad olika syror som har olika stora molekylstorlekar vilket innebär att dom kan tränga olika djup ner i huden och jobba olika kraftfullt. Den med minsta molekylstorlek kan jobba djupast ner i huden medans den med större molekeylstorlek jobbar ytligare och är inte lite kraftfull vilket kan passa en känsligare hud bättre. Nedan listar vi några syror som tillhör aha familjen.

Glykolsyra (Glycolic Acid): Glykolsyra har den minska molekylen av alla AHA syror och är därmed den kraftfullare varianten som kan tränga djupare ner. Glykolsyran främställs via sockerrör och kan även framställas syntetiskt. Den här syran jobbar bra på struktur, linjer och rynkor genom att effektivt avlägsna döda hudceller och öka cellförnyelsen. Den passar även bra för någon som vill jobba på pigmenteringar och även akne. Den är även bra vid förtjockning av hornlagret på huden som kan orsakas av överdriven solexponering och kallas vid annat namn aktinisk keratos.

En produkt som innehåller just Glykolsyra är AHA 7 Whitehead Power Liquid – GLOWiD. Den exfolierar effektivt och jobbar fint på struktur och har en uppljusande effekt. Glykolsyra passar bra för en lite tåligare hud som vill jobba på linjer, utjämnande och på struktur.

 AHA / BHA Clarifying Treatment Toner – GLOWiD Är en toner som innehåller både AHA syra och BHA vilket ger möjlighet att nyttja två syrors egenskaper i en och samma produkt. Den jobbar fint på strukturen och är antiinflammatorisk och hjälper till att hålla huden balanserad.

Mjölksyra (Lactic Acid): Denna syra framställas ur sura mjölkprodukter som yoghurt och ost men även jästa grönsaker och frukter och är mildare än den föregående glykolsyran. Mjölksyran tillhör en grupp som kallas för NMF vilket är en förkortning för natural moisturizing factors. Man kan förenklat säga att det är en grupp ämnen som har en förmåga att binda vatten i huden och fukten. En annan känd sådan är hyaluronsyran som många känner till.

Mjölksyran har har mjukgörande, jämnar ut och jobbar fint på pigmenteringar. Syran jobbar fint på linjer och har även  antibakteriella egenskaper.

Mandelsyra (Mandelic Acid): Syran framställs ur bittermandel och har även som äppelsyran en större molekylstorlek vilket är passande för känsligare hudtyper. Mandelsyran har antibakteriella egenskaper och passar även fint för en aknebenägen hy. Den är även bra att behandla en torr hy och även jobba på pigmenteringar och rynkor.

By Wishtrend Mandelic Acid 5% Skin Prep Water – GLOWiD innehåller mandelsyra och passar fint för en lite känsligare hud. Den funkar vid blandannat hormonell akne och hjälper till att balansera huden med sina antiinflammatoriska egenskaper. 

BHA syra

BHA syran har salmlingnamnet betahydroxysyra och är tillskillnad mot AHA syran oljelöslig. Det innebär  att syran på så vis kan tränga djupare ner i huden och porerna och lättare lösa upp talg och döda hudceller. Detta är passande för en oljigare hud som kan uppleva problem med igentäppta porer och akne. Salicylsyran är det namn man brukar höra när man pratar om just BHA syra och är en populär ingrediens i många produkter som riktar sig till att djuprengöra och hålla hyn i balans. Syran har även antinflammaoriska egenskaper och dämpar inflammationer i huden och kan på så vis lugna aktiva blemmor i huden men även förebygga att nya inflammationer och utbrott uppkommer.

Syran passar blandannat bra om man vill jobba balanserande av hyn, pormaskar och plitor.

Tea Tree Purifine 70 Toner – GLOWiD

Är en toner passar fint med en lite känsligare hy som tex upplever hormonell obalans med plitor genom att den exfolierar och även lugnar huden.

5α Control Clearing Cleansing Foam – GLOWiD är en djuprengörande rengöring som även denna innehåller också salicylsyra som exfolierar och verkar effektivt mot orenheter och plitor.

PHA Syra

PHA är enkelt förklarat en mildare version av AHA då molekylerna är mycket större och långsammare sjunker ner i huden och därför irriterar mindre. Denna ingrediens är väldigt passande för en hud som är torr och känslig. Precis som AHA är PHA vattenlöslig och hudförnyande för en jämnare hudyta. Exempel på PHA syror är Gluconolactone, Lactobionic Acid.

 Acid-duo 2% Mild Gel Cleanser – GLOWiD

Innehåller pha syra och är en snällt exfolierande rengöring som passar någon som är lite känsligare i huden.

Make Prem Radiance Peeling Sleeping Pack – GLOWiD Är en återfuktande och exfolierande nattmask som skonsamt exfolierar huden med Pha syra och bidrar till lyster åt huden. Den är ett bra alternativ för en känslig och reaktiv hy som inte kan använda kraftfullare syror eller mekaniska exfolieringar som kan irritera huden.

LHA syra

LHA är istället en mildare version av BHA och är därför också fettlöslig.

LHA är framställt från BHA men består av större partiklar vilket gör den mindre irriterande för huden än BHA. Den penetrerar inte lika djupt i huden, men precis som BHA har den antiinflamatoriska effekter och hjälper till att ta bort sebum och döda hudceller. 

Har du en acnebenägen hud som dessutom är känslig är LHA en passande exfoliering.

 Acid-Duo Hibiscus 63 Cream – GLOWiD innehåller LHA syra som har större molekyler och exfolierar mer skonsamt vilket är idealiskt för en känslig och inflammerad hud.

 Vi har just nu en kampanj på aktivare ingredienser och hoppas ni i detta inlägg fått lite mer inblick och fakta om exfoliering med syror.

 Glöm inte att vi finns på vår chatt, DM på instagram samt på info@glowid.se för att svara på era frågor och funderingar! 

/ Lisa & Märta, Hudterapeut på GLOWiD  

Senast besökta