Exfoliering genom Skincycling ger resultat med minimal irritation

När hösten och mörkret inte bjuder på mycket annat än regn och rusk kan vi hudvårdsälskare trösta oss med att det är hög tid att hänge oss åt syror – något årets soligaste månader inte lämpar sig lika bra för. Bort med döda hudceller som ger glåmig hud, här ska glowet fram!

Med trenden och begreppet Skincycling är det många som fått upp ögonen för vikten att ta hand om huden efter en omgång exfoliering, så i denna artikel kommer vi förklara hur du kan tänka när du exfolierar huden i kombination med att återhämta den efteråt. Självklart ger vi också förslag på en rutin!

Vad är exfoliering?

Exfoliering, eller peeling, är något man gör för att kort och gott avlägsna döda hudceller från hudens översta lager. Resultatet blir en hud med mer lyster, jämnare textur, jämnare hudton och möjliggör för efterkommande produkter att sjunka längre ner i huden när den döda huden inte ligger i vägen, likt ett lager damm. En exfoliering kan också lösa upp tilltäppta porer.

Det finns två sorters exfoliering: mekanisk och kemisk.

Den mekaniska varianten jobbar mer ytligt på huden och är ofta i fastare form, med någon typ av korn eller pulver i sig. Hos oss hittar du exempelvis Youthful Glow Sugar Mask från Klaris, en kombinerad sockerbaserad ansiktsmask och exfoliering, och Green Tea and Enzyme Powder Wash från By Wishtrend som är en vattenbaserad pulverrengöring där kornen står för exfolieringen. Det är i sin tur händernas cirkulära rörelser över ansiktet med produkten, ofta i kombination med vatten, som gör exfolieringen mekanisk. Denna produkt sköljs av med vatten innan man fortsätter med sin rutin.

Syror eller syrapeeling är kanske det man bäst känner igen kemisk exfoliering som. Det är en vattnigare formula som vid applicering på huden, antingen genom en bomullspad eller med händerna, bildar en kemisk reaktion som får bort det översta lagret av döda hudceller på huden samtidigt som den går längre ner i huden än en mekanisk. Vissa sköljs bort efter ett par minuter, medan andra har en leave in-funktion som gör att man kan gå vidare med nästa hudvårdssteg utan att skölja av produkten. Syror går under olika namn sett till dess något varierande innehåll och funktioner, exempelvis AHA, BHA eller PHA. Hos oss hittar dubland annat BHA-produkten One Step Original Clear Up Pad från COSRX och AHA-syran Mandelic Acid 5% Skin Prep Water från By Wishtrend.

Kom ihåg! Var inte för ivrig med din exfoliering eftersom överexfoliering kan skada hudens barriär när man börjar göra inverkan på de friska, levande hudcellerna. Det ger istället motsatt effekt och gör huden mer mottaglig för infektioner och virus, vilket kan leda till besvär som är svåra att bli av med. Se därför till att följa instruktionerna för varje produkt, i synnerhet om du ännu inte vet hur din hud reagerar på olika exfolieringar.

Dagtid är det också av yttersta vikt att använda ett fullgott solskydd för att minimera risken för pigmentförändringar, eftersom i synnerhet syror gör huden solkänslig. Använd därför syror under kvällsrutinen.

Vad innebär då Skincycling?

Eftersom en exfoliering, främst syrabaserad, är en aktiv produkt kan det irritera huden, även om det på sikt gör gott. Det är inte ovanligt att huden blir lite röd eller börjar flagna, särskilt om man använder än starkare syra än man är van vid. Med Skincycling vill man balansera huden genom ett utstuderat schema, där huden under en eller ett par kvällar får jobba med den aktiva ingrediensen och kvällen därpå får möjlighet att återhämtas. Det är just sett till kvällsrutinen, eftersom syror som sagt ska användas kvällstid då det starkare innehållet gör huden solkänslig. 

Schemat och variationen av produkter baseras alltså på att syror inte ska användas varje kväll (sett till risken för överexfoliering), och att man däremellan ser till att ge huden näringsrika och milda ingredienser som den mår bra av. Upplägget ger alltså en ren, klar och mjuk hud som fått sig en lagom dos av aktiva ingredienser, med minimal irritation!

Så kan en Skincycling-rutin se ut

Nyfiken på hur du kan börja med Skincykling? Testa denna rutin under ett par veckor!

Måndag kväll: Aktiv produkt med AHA-syra, Mandelic Acid 5% Skin Prep Water från By Wishtrend

Tisdag kväll: Aktiv produkt med BHA-syra, BHA Blackhead Power Liquid från COSRX

Onsdag kväll: Lugnande och reparerande serum, Natural Repair Serum från Hyggee

Torsdag kväll: Barriärsstärkande och djupåterfuktande fuktkräm, Rich Moist Soothing Cream från Klairs

Fredag kväll: Aktiv produkt med mekanisk exfoliering, Gentle Black Sugar Facial Polish från Klairs eller aktiv produkt med C-vitamin som Vitamin C Elixir från CLE

Lördag kväll: Svalkande och lindrande gel, Cica Regen 95 Soothing Gel från Dr. Ceuracle

Söndag kväll: Mycket lindrande och och lugnande fuktkräm, Midnight Blue Calming Cream från Klairs

Senast besökta