Lugna huden och håret i årstidsväxlingar med minimalist skincare

I årstidsväxlingar är det många, oavsett hudtyp, som upplever att huden hamnar i obalans. Den kan kännas torr, fnasig, få utbrott av finnar och kännas mer oljig och den som har exempelvis rosacea kan uppleva ökade besvär och skov.

Dessa reaktioner är förstås individuella och beror på den egna hudens utgångsläge och tillstånd. Av förklarliga skäl är det termperaturväxlingarna som ställer till det. När vinter blir till vår måste huden anpassa sig till varmare temperatur och högre luftfuktighet. Den kanske vanligaste effekten blir att att huden upplevs oljigare och mer benägen till utbrott eftersom huden försöker försvara och anpassa sig genom ökad sebumproduktion (hudens naturliga oljor) som stannar på ytan och leder till finnar och plitor. Om man börjar ana dessa besvär och aktivt försöker torka ut huden genom exempelvis överexfoliering eller drastisk förändring i antal produkter/ingredienser gör huden mer motstånd och besvären fortsätter. 

Minimalist skincare är en trend som fokuserar på en kortare och enklare hudvårdsrutin som är enkel att följa. Mer behöver inte alltid vara bättre men när man har en längre rutin som ofta koncentrerar sig på många återfuktande steg och lager blir långsiktiga goda effekter ofta en plumpad och glowig hud à la k-beautyfavoriten glass skin. När rutinen hålls kortare blir kunskapen kring ingredienserna och dess egenskaper desto viktigare för att ge din hud vad just den behöver – skräddarsydd, helt enkelt!

Med det sagt är det inte ovanligt att man byter ut och anpassar sin hudvårdrutin efter säsong och i det även antal produkter – ungefär som vi anpassar vår garderob efter årstid. Under sommaren behövs generellt färre produkter än på vintern när luften är torrare och kallare och behöver hjälp utifrån, precis som när kroppen behöver mer kläder för att hålla sig varm! Men för en lugn, balanserad hud året om är det viktigt att långsamt justera rutinen och stötta huden med lugnande ingredienser när det behövs. Besvär gäller också håret och hårbotten som precis som huden i ansiktet går från olika tillstånd beroende på årstid.

Låt oss kika närmare på vilka nyckelingredienser som hjälper till att hålla alla hudtyper i balans, oavsett om du föredrar en längre rutin eller är nyfiken på minimalist skincare!

Cenella asiatica – den koreanska klassikern

När koreansk hudvård fick sitt globala genomslag var det många som för första gången kom i kontakt med ingrediensen centella asiatica, också kallad cica. Andra namn för den gröna växten är gotu kola och sallatsspikblad. Med sina läkande, reparerande och antiinflammatoriska egenskaper passar den alla hudtyper och många besvär, även den allra känsligaste och för den som upplever rodnad och irritation. Den har också förmågan att öka cellförnyelsen vilket i sin tur ökar blodcirkulationen som gör att ärr och sår läker fortare, passande för den aknebenägna huden. 

Centella asiatica hittar vi alltså i många lugnande och milda produkter som också verkar återfuktande. Dr. Ceuracle har en hel serie vid namn Cica Regen där det veganska solskyddet med SPF 50, Cica Regen Vegan Sun Gel, är en storfavorit hos både oss och er. 

Hos COSRX hittar vi ampullen (ett högkoncentrerat serum) Hydrium Centella Aqua Soothing Ampoule som ger djup återfuktning och lindrar en irriterad hud i obalans eller som är aknebenägen. 

En räddare i nöden vare sig du upplever solsveda, irritation efter rakning eller är i stort behov av en snabbt lugnande och åtrfuktande fuktkräm är Midnight Blue Calming Cream från Klairs och finns i både 30 ml och 60 ml. Dess tunna konsistens passar året om för den med oljigare hudtyp eller under varmare månader för andra hudtyper. Använd som punktbehandling där du upplever besvär, eller i hela ansiktet.

Tea tree – antibakteriell och lugnande

Växten tea tree har traditionellt använts på grund av sina antiseptiska och antibakteriella egenskaper. I hudvården kommer den till sin rätt för att motverka och behandla akne, orenheter och enklare eksemrelaterade besvär tack vare att den håller bakterier och virus borta. Även om den mest känt passar en oljigare hudtyp passar den ändå alla hudtyper eftersom den kan lugna rodnad, svullnad och inflammation men den med den allra känsligaste huden bör kika efter produkter med lägre innehåll av tea tree.

I de rengörande hudvårdsstegen gör vi oss aktivt av med de orenheter vi fått under dagen. Efter en oljerengöring (där fett löser fett) följer den vattenbaserade tvätten som avlägsnar den vattenbaserade smutsen på huden. I Tea Tree Purifine 30 Cleansing Foam från Dr. Ceuracle hittar vi en skonsam skumtvätt som djuprengör utan att torka ut. Med hjälp av huvudingrendiensen tea tree löser den upp tilltäppta porer och balanserar alla hudtyper. Hela Dr. Ceuracles tea tree-serie hittar du som kit här. 

Att ta hand om hårbotten, som ju också är en del av huden, är det många som glömmer. I årstidsväxlingar kan därför även hårbottenbesvär uppkomma vilket kan upplevas som svårbehandlat. Det kan handla om en kliande hårbotten i behov av extra rengöring och att använda en skalpprodukt kan därför vara svaret på problemet! Tea Tree Scalp Clinic Hair Pack från La'dor är en mask för hårbotten som djuprengör och avlägsnar döda hudceller och lämnar en lugnande, svalkande känsla. Hos La'dor hittar vi även det mjukggörande schampoot TripleX 3 Natural Schampoo som passar alla hårtyper där tea tree fortsatt lugnar en irriterad och känslig hårbotten.

Snail mucin – fuktbindande och antiinflammatoriskt

Snigelsekret, eller mucin, kan upplevas som en främmande ingrediens men är samtidigt något som många förknippar med k-beauty. Det har mycket återfuktande egenskaper tack vare sitt rika innehåll av hyaluronsyra och är läkande och reparerande samtidigt som det stimulerar kollagenproduktionen.

Några som tagit tillvara på snail mucin är COSRX som i Advanced Snail 96 Mucin Power Essence tagit fram en riktig fuktbomb till essence. Den är djupt återfuktande och passar den allra känsligaste likväl den som efter ett akneutbrott vill åt dess läkande funktioner. I fuktkrämen Advanced Snail 92 All in one Cream från samma serie hittar vi samma goda egenskaper och en unik, härlig konsistens som snabbt sjunker in i huden utan att lämna en klibbig hinna. Den förbättrar hudens elasticitet och ger lång återfuktning och passar den som är ute efter en något tunnare fuktkräm.

Kan man ha snigelsekret i håret? Absolut! Leave in-behandlingen Snail Sleeping Hair Ampoule från La'dor är mjukgörande och ger håret näring och kan användas i nytvättat, fuktigt hår eller som en nattmask med en liten större mängd på fuktigt hår som sedan stylas som vanligt morgonen efter. 

Propolis – närande och reparerande

Propolis är en mångfacetterad ingrediens som framställs av bin som använder det som material för att täta bikupan och skydda det mot bakterier och virus. Därför är det antioxidant- och vitaminrikt, antiinflammatoriskt, vårdande och det ger massvis med glow!

För en ordentligt närande fuktboost är ansiktsmasken Honey Mask från I'm From ett givet val. Genom sitt rika innehåll av ren honung i kombination med bland annat just propolis tillför det huden fukt samtidigt som den jobbar på att hålla huden fortsatt elastisk. Den är dessutom milt exfolierande vilket resulterar i en mer klar och jämnare hud. 

Polyphenol in Propolis 15% Ampoule från By Wishtrend hittar vi ett högkoncentrerat serum, en ampull, som balanserar oljenivån i huden och motverkar uppkomsten av finnar och blemmor – antiinflammatoriskt, helt enkelt! Därför passar den aknebenägen hud utmärkt, men likaså andra hudtyper som vill åt ett återfuktat och glowigt resultat.

Mugwort – antioxidantrik återfuktare

Mugwort, gråbo på svenska, är örten med lång medicinsk tradition i Korea. Det är fullt av antioxidanter som lugnar en stressad hud, dämpar rodnad och funkar för den allra känsligaste, eksembenägna huden och tillstånd som psoriasis. Mugwort kan också förebygga fina linjer och funkar därför bra på för en mogen hudtyp.

Några som verkligen tagit tillvara på dess många egenskaper är I'm From som skapat en mugwortserie. Där hittar vi sheet masken Mugwort Sheet Mask, essencen Mugwort Essence och ansiktsmasken i gelkonsistens, Mugwort MaskSheet masken passar den som behöver lugna huden, essencen som består av 100% rent mugwortextrakt ger djup återfuktning och ansiktsmasken lindrar en irriterad hud och lämnar kylande och svalkande känsla. 

Senast besökta