Allt du behöver veta om Gwang – för naturlig glow och lyster

Koreansk hudvård är många gånger synonymt med en rad begrepp som lätt blir till tillfälliga trender, men är i själva verket resultatbaserade fenomen som koreanerna själva ser som en självklar del av sin vardag och hudvårdsrutin. 

Nu ska vi gå djupare in på fenomenet Gwang, en term som beskriver en naturlig lyster och en hud som i grunden är jämn, mjuk och smidig. Det kan uppnås av alla hudtyper oavsett utgångsläge där noggrann återfuktning är den mest grundläggande förutsättningen för en hälsosam hud med mycket gwang.

Det är också ett paraplybegrepp för flera underkategorier som vi självklart ska guida dig genom så att du kan hitta det gwang som passar dig och de produkter som ger dig det du vill ha!

Vid första anblick kan de upplevas väldigt lika varandra, vilket de många gånger också är, men de är anpassningsbara och resulterar i olika effekter. På ett spektrum sträcker sig olika typer av gwang från en mer diskret lyster till den hyperglossiga och spegelblanka huden.

Chok-gwang för daggig och plumpad hud

Genom att inkorporera fenomenet chok-chok skin, vilket vi på GLOWiD lyft tidigare, inom gwang vill man åt en fuktad, plumpad hud som ger ett daggigt (inte svettigt!) intryck.

En hud med chok-gwang ser alltså ut som att det precis blivit mistat, vilket är något som ger direkt effekt. Genom att ha en mist ståendes på skrivbordet, nattduksbordet eller i handväskan kan du under dagen ge huden en extra fuktboost för att hålla den fortsatt hälsosam och återfuktad. 

Nyckelord: plumpad, daggig, mistad

Hos oss hittar du den återfuktande och talgbalanserande All In One Mist från Hyggee. Genom björksav och hyaluronsyra har den en lugnande effekt på varm, röd eller irriterad hud. En lätt mist som snabbt sjunker in i huden och ger en svalkande dusch!

Från Klairs hittar vi antioxidantrika Fundamental Ampoule Mist. Den livar upp trött hud i behov av en näringsboost och har serumliknande (ampoule/ampull = högkoncentrerat serum) egenskaper vilket gör den extra kraftfull och att den dröjer sig kvar på huden en stund innan den sjunker in. Ett instant glow och chok-gwang i en mist, helt enkelt! 

Kkul-gwang för honungsliknande lyster

Föreställ dig att du smetar ett jämnt, tunt lager honung över huden – där har du kkul-gwang. Låter det lite väl flottigt? Det behöver det inte vara!

Med kkul-gwang vill man åt en blank hud med glossigt glow som påminner om honungens konsistens och glans. Det ger också intrycket av att vara lent, mjukt och smidigt, precis som honung! Målet är alltså inte att upplevas som flottig eller oljig, utan med en frisk lyster.

Nyckelord: honungslik, mjuk, näringsrik

Att använda propolisbaserade produkter är ett mycket bra sätt att uppnå denna form av lyster, då propolis är den biprodukt som bin skapar för att täta sina kupor och hålla dem fria från virus- och bakterieangrepp. För huden ger det näring, spänst och lyster samtidigt som det är antiinflammatoriskt och antibakteriellt vilket är extra toppen om du tampas med en aknebenägen hud.

Hos oss hittar du bland annat vårt Propolis & Honungs-kit som innehåller allt du behöver för att ge huden näring, glow och kkul-gwang!

Mul-gwang ger djupåterfuktad, "blöt" hud

Mul-gwang beskrivs många gånger som "water skin" och är den mest förekommande av alla gwang i koreansk populärkultur; många kändisar ses ha denna typ av lyster. Då talar vi om en hud som är mycket djupt återfuktad och vars lyster nästan ger intrycket av att vara vått – som om du precis klivit upp på stranden efter ett bad och har den där vattenblanka huden.

Denna gwang förutsätter en konsekvent användning av återfuktande produkter över tid och ger ett hälsosamt, välmående och mycket lystrigt resultat. En del i ledet är också att fylla på med fukt inifrån, det vill säga att komma ihåg att dricka mycket vatten som utöver många andra fördelar även är bra för huden.

Nyckelord: återfuktad, hälsosam, lyster

För mul-gwang är A och O att i hudvårdsrutinens olika steg fokusera på just fuktgivande produkter. En bra början är att använda en toner i flera lager – i k-beauty är det inte ovanligt att man tar så mycket som sju lager, även känt som 7 Skin Method. Klappa in ett ytterligare lager toner när det föregående torkat in något och upprepa tills huden känns mättad innan du fortsätter med nästkommande steg i din rutin.

Beroende på årstid och hudens dagsform kan man variera mellan olika toners; en tunnare och vattnigare på sommaren och en något tjockare under vinterhalvåret och i årstidsväxlingar. 

Safe Me Relief Essence Toner från Make p:rem är en tunn, lugnande och balanserande toner som är perfekt även för den mest känsliga hudtypen. 

En riktig fuktbomb till toner är Hyal Reyouth Toner från Dr. Ceuracle som har en mer gelaktig konsistens. Den återfuktar på djupet, stärker hudens barriär och underhåller hudens elasticitet.

Sok-gwang för lyster inifrån

Den mest diskreta och minimalistiska av gwangs är sok-gwang som fokuserar på att skapa en naturlig lyster som kommer inifrån (vilket i Korea ibland också hänger ihop med en konsthållning av mycket frukt och grönsaker).

Denna naturliga look baseras alltså på att få till en välbalanserad och välmående hud som fås genom näringsrika hudvårdsprodukter snarare än att återskapa den i efterhand, med makeup. 

Nyckelord: naturlig, minimalistisk, balanserad

Att använda ett något mer aktivt serum är ett sätt att uppnå sok-gwang. Ett högkoncentrerat C-vitaminserum som Pure Vitamin C 21.5 Advanced Serum från By Wishtrend ger mycket glow och lyster där dess största fördel är att den jämnar ut huden. För den känsligare huden är Freshly Juiced Vitamin Drop från Klairs ett bra alternativ.

Antioxidantrika serumet Natural Repair Serum från Hyggee har högt innehåll av ginseng vilket ökar blodcirkulationen och gör huden mer fast och smidig. Att serumet även motverkar fina linjer och är återfuktande gör det till en toppkandidat för vägen till sok-gwang.

Yun-gwang – också känt som 3D-gwang 

Det mest glowiga av alla gwang är yun-gwang som ger en skulpterad 3D-effekt på ansiktet. Strobing är ett fenomen som används främst när det kommer till makeup där man highlightar ansiktets högsta punkter som kindbenen och näsryggen, och går att inkorporera i hudvård och yun-gwang.

Genom att i sin rutin fokusera på lystergivande produkter får man en välmående hud som kan kompletteras med hudvårdande smink, samtidigt som hudvården i sig kan användas som highlighter – exempelvis ett serum som Royal Vita Propolis 33 Ampoule från Dr. Ceuracle.

Nyckelord: glow, 3D-effekt, makeup

Efter att du gjort din hudvårdsrutin, grunda med en BB/CC-cream; Illuminating Supple Blemish Cream från Klairs, Vegan Kombucha Tea BB Cream från Dr. Ceuracle eller det mest glowiga av alla – CCC Cream från CLE. Koreanska BB-Creams är väldigt vårdande och återfuktande vilket gör dem till en hållbar bas som håller hela dagen. 

Nu till det roliga – Essence Moonlighter Cushion från CLE är en fin, glowig highlighter som återfuktar och håller hela dagen. Beroende på hur mycket yun-gwang du vill ha kan du enkelt bygga upp den, från det mest diskreta till ett riktigt glowigt och skimrande resultat! Praktisk att applicera och fylla på under dagen med sin tillhörande cushion.

Senast besökta