Låt oss prata glow!

Glow och lyster har blivit något som många vill uppnå med sin hudvårdsrutin. Koreansk hudvård fokuserar mycket på att bibehålla en hälsosam och återfuktad hud som ger det naturligt hälsosamma glowet inifrån och ut.

Koreansk hudvård har olika begrepp & tekniker när det kommer till glow och vi tänker att vi går igenom de nedan.

  • Chock chock – Återfuktad, daggig hud som fått mycket glow genom många lager av fukt
  • Glass skin – Hälsosam, klar och återfuktad hud där texturen påminner om spegelblankt glas
  • Gwang – Beskriver en naturlig lyster som i grunden är mjuk, jämn och smidig
  • Honey skin – Glossigt glow som påminner om honungens konsistens och glans
  • Water skin- Kallas ibland även water glow och syftar till en plumpad och återfuktad hud där lystern ger intrycket av att huden är dewy

Koreansk hudvård handlar mycket om att fuktmätta huden och man jobbar ofta med fukt i flera lager. 7 skin method är en metod som ofta används i hudvårdsrutinen som syftar till att applicera tunna lager av fukt i flera lager, metoden används ofta i toner steget.

Tonern är en viktig grund i den koreanska rutinen då huvudfokus är att bidra med fukt och balansera hudens pH värde samt att efterföljande produkter kan absorberas bättre på en fuktig hud.

Hur kan man fuktmätta huden?

Metoden handlar om att man använder sig av layering för att fuktmätta huden. Tonern appliceras i tunna lager som man försiktigt klappar in i huden som långsamt får sjunka in för att sedan applicera nytt lager. Fukt behöver alla hudtyper men som alltid är det individuellt med vad man föredrar och vad som fungerar bäst för just din hud och dina behov.

Utöver att använda sig av tekniken 7 skin method kan man använda sig av en fuktmist och mista mellan sina steg. Att addera en mist i sin rutin är ofta ett bra komplement och smidigt att kunna ta med sig i väskan för fylla på fuktnivåerna i huden även under dagen. En mist som är en stor favorit är Hyggees All in one mist som är milt formulerad med björksav och hyaluronsyra som hjälper till att återfukta och bidra med lyster till huden. Perfekt att mista även över make up för mer glow. 

Sheetmask är även ett komplement i den koreanska hudvårdsrutinen som blivit ett omtyckt steg av många världen över för den lilla extra boostern i huden. Sheetmask eller arkmask är en ansiktsmask för engångsbruk. Arket är dränkt i en essence där syftet ofta är att ge snabb återfuktning till huden eller jobba på olika hudtillstånd som tex lugnande.

En sheetmask som både jobbar återfuktande och lugnande är Comfort me barrier hole mask från Make P:rem.

Förutom vikten av att jobba med fukt i sin rutin för att skapa den naturliga lystern är det viktigt att förbereda och preppa huden. Genom att använda sig av en mild exfoliering anpassad efter sin hudtyp och sitt hudtillstånd ca 1–2 gånger i veckan hjälper man till att öka hudens cellförnyelse och bidrar även med bättre absorption av efterkommande produkter.

Exfoliering syftar till att avlägsna döda hudceller och förekommer i många olika former som mekanisk skrubb, enzymer eller syror i olika molekylära storlekar. Nedan listar vi några vanliga exempel på exfoliering.

  • Mekanisk skrubb – Består oftast av en sockerbas som syftar till att huden exfolieras med hjälp av korn och rekommenderas ofta till en mer tålig hud
  • Enzymer – Förekommer ofta i en pulverform som i kontakt med vatten bildar ett löddrande skum. Enzymerna jobbar genom att lösa upp bindningarna så dom döda hudcellerna skonsamt avlägsnas från hudens yttersta lager. Exfolieringen passar ofta en mer reaktiv hud.
  • Syror- Är en kemisk exfoliering som startar en kemisk process i huden för att stimulera cellförnyelsen. Syror finns i olika former som beroende på sin molekylstorlek jobbar olika djupt i huden. Mindre molykulär = mer kraftfullt, medan större molekylär = mildare
  • AHA syror (Alpha hydroxisyror) - Är en vattenlöslig syra som går under olika namn.
  • BHA syror (Beta hydroxisyror) – Är en oljelöslig syra som även den går under olika namn.
  • PHA syra (Poly hydroxysyra) – En av de mildaste syrorna som jobbar mer ytligt. Syran har fuktbindande egenskaper och passar ofta bättre för en lite känsligare hud. En av dom vanligaste PHA syrorna är Lactobionic acid
  • LHA syra (Lipo hydroxysyra)- Är som BHA syran en oljelöslig syra vilket gör den är bra på att jobba balanserande av talgproduktionen, skillnaden är att den har större molekyler och jobbar mer ytligt vilket minskar risk för irritation och därmed passar en lite mer känslig hud bättre.

Vill ni läsa mer om skillnaderna mellan syrorna där vi även går in på underkategorierna av AHA och BHA, kan ni kika in våra tidigare inlägg 

Vad är skillnaden på AHA&BHA syra?  och inlägget Syra skola 

Att jobba med rätt anpassad exfoliering för din huds behov i hudvårdsrutinen är ett av de 10 stegen i den koreanska hudvårdsrutinen vilket bidrar till att man på så vis får bort de döda hudcellerna och den matta/glåmiga huden vi i perioder kan uppleva och på så vis få mer lyster i huden.

Några viktiga pelare för att uppnå glow i hudvårdsrutinen är: Dubbelrengöring - exfoliering- fuktmätta huden gärna i flera lager – använd antioxidanter eller lystergivande ingredienser och skydda huden i form av Spf!

Hitta din lystergivande ingrediens

  • Propolis – Ger en lystergivande daggig finish, tips att även applicera som highlighter på kindbenen eller blanda ut med din cc eller bb cream för extra glow
  • C vitamin – Är en antioxidant som jobbar utjämnande och lystergivande
  • Niacinamid – Förutom den balanserande effekten bidrar även den här stjärningrediensen med lystergivande effekt på huden
  • Risextrakt – Traditionell koreansk ingrediens med lystergivande effekter
  • Ginseng- Uppiggande antioxidant med cirkulationshöjande egenskaper som ger lyster
  • Kombucha – Fermenterad ingrediens som är rik på b vitaminer och bidrar med återfuktning & glow
  • Glycyrrhiza Glabra Root Extract (Lakritsrot) – Utjämnande och lystergivande antioxidant
  • Honey - Närande, fuktgivande och lystergivande

Vi hjälper er gärna med att hitta dom perfekta lystergivande produkterna för din hud och dina behov via mail, dm, chatt eller instagram <3

 

Viimeksi katsotut