Koreansk hudvård genom livet – från tonåring till 50+

Huden, dess tillstånd och dess behov förändras under åren. Självklart är genetiska förutsättningar unika, och behoven kan snabbt förändras vilket ens hudvårdsrutin behöver skräddarsys efter oavsett ålder. Men vad kan man tänka på, i stora drag, där man befinner sig just nu?

Här följer en sammanfattande guide över vad som är extra bra att tänka på i produkt- och ingrediensväg för just din åldersgrupp!

Den viktigaste gemensamma nämnaren är att i alla åldrar vara noggrann med solskydd året runt, och det är aldrig försent att börja oavsett hur mycket melanin man har! Trender och rekommendationer såg annorlunda ut förr, men idag vet vi bättre. Solskyddsprodukter skyddar inte bara mot hudens åldrande utan också mot UV-strålarnas negativa effekter eftersom att bränna sig ökar risken för hudcancer. Använd därför högt solskydd på både dig själv och dina barn – att bränna sig redan som barn kan leda till malignt melanom som vuxen, så kom ihåg att barn aldrig ska sola eftersom deras hudceller är extra känsliga. Läs mer om sol och UV-strålning hos Cancerfonden.

Lära sig om rengöring och återfuktning i tonåren

Puberteten kommer med hormonella förändringar som också påverkar huden, där många för första gången upplever att de har "problemhud". Bort med tanken om att torka ut envisa finnar och applicera starka produkter när huden känns röd eller torr – det ställer bara till fler problem och skapar en ond cirkel av att snabbt lösa problem med ofta felaktiga produkter. Svaret är alltid: återfuktning.

Tonåren är en ypperlig tid att introducera några få, men effektiva produkter som är snälla mot huden och ger långsiktiga resultat. Det handlar om att få in en vana som inte känns komplicerad eller överväldigande, utan ska vara lika enkel som att borsta tänderna på morgonen!

  • Rengöring. Att lära sig vara noggrann med rengöring både morgon och kväll är grundläggande för att hålla huden i schack. Du får bort smuts och orenheter och lägger en bra grund för kommande produkter. Börja med en oljetvätt som Gentle Black Fresh Cleansing Oil från Klairs och följ upp med en vattenbaserad tvätt som Tea Tree Purifine 30 Cleansing Foam från Dr. Ceuracle – denna duo är perfekt för den med blemmor och en hud i obalans.
  • Lugnande, återfuktande toner. Återställ hudens pH-balans efter tvätt med en lugnande toner. Supple Preparation Unscented Toner från Klairs ger omedelbar och långvarig återfuktning och lugnar känslig hud.
  • Punktbehandling. Behandla finnar och akne med en punktbehandling, produkter framtagna för just dessa tillstånd. AC Collection Ultimate Spot Cream från COSRX har behandlande och läkande effekt, och att använda patches eller så kallade akneplåster är en effektiv behandling eftersom de absorberar finnens talg. Under dagtid skyddar det finnen från smutsiga fingrar och annan yttre påfrestning!
  • Hudvårdande SPF. Håll nere på antalet produkter genom att använda ett hudvårdande solskydd som fungerar som både dagkräm och SPF. Prova Cica Regen Vegan Sun från Dr. Ceuracle eller Relief Sun Moisturizer från Hyggee – båda är återfuktande, skyddande och lugnande!

Etablera vanor och en hållbar rutin i 20-årsåldern

Att skapa sig goda hudvårdvanor och börja utforska en hudvårdsrutin anpassad efter den egna hudens skiftande behov är en god idé att börja med i 20-årsåldern. 

Troligtvis har man inte några solskador eller brist på elasticitet ännu, men desto viktigare att jobba förebyggande! Men kanske upplever man en ojämn hud och för första gången att huden skiftar tillstånd under året, eller att det man trodde var torr eller oljig hud egentligen är blandhy. 

  • Serum/ampoule. Att använda ett serum eller en ampoule (högkoncentrerat serum) i sin rutin är ett effektivt sätt att behandla specifika behov som torrhet, obalans eller känslighet. Inom K-beauty är det också en viktig nyckel till glow! Hyal Reyouth Ampoule från Dr. Ceuracle är ett tvättäkta fuktserum som genom hela sex olika hyaluronsyror återfuktar, stärker och lugnar. 
  • C-vitamin och antioxidanter. Genom att introducera den antioxidantrika C-vitaminen jobbar man förebyggande och är ett toppenskydd mot för tidigt åldrande samtidigt som det jämnar ut hudtonen. Freshly Juiced Vitamin Drop från Klairs är C-vitaminklassikern som aldrig sviker och eftersom den är ett mildare serum är den en god introduktion till C-vitamin, eller om huden är känslig.
  • Masker. Botanisera kring ansiktsmasker av alla dess slag, eller varför inte testa att använda två samtidigt för olika delar av ansiktet? Från Dr. Ceuracle kan du kombinera Jeju Matcha Clay Mask på den fetare T-zonen som djuprengör porer och kontrollerar talgproduktionen, ihop med Ganghwa Rice Granule Pack på kinderna för en vitaminboost och mild exfoliering. Eller varför inte testa en lugnande gelmask över natten, exempelvis Full Fit Propolis Honey Overnight Mask från COSRX

Underhåll och behandla tidiga ålderstecken i 30-årsåldern

I 30-årsåldern blir det mer påtagligt att cellförnyelsen och kollagenproduktionen har minskat, där fina linjer börjar bli framträdande och man kan uppleva bruna fläckar hyperpigmentering eller melasma – något som kan bli påtagligt under exempelvis en graviditet. 

Var fortsatt noggrann med högt solskydd året om och fortsätt med användningen av antioxidanter för att ge hudcellerna ett skydd mot yttre påfrestningar som skyndar på åldrandet.

  • Niacinamide. Här har vi en nyckelingrediens som både tar hand om pigmenteringar, ojämn hudton med porer och underhåller elasticiteten. Det gör att den även är effektiv mot fina linjer och har lystergivande egenskaper – toppen, helt enkelt! Du hittar det bland annat i antioxidantrika Rice Serum från I'm From och i Freshly Juiced E-vitamin Mask från Klairs som inte bara boostar effekten av C-vitamin utan också långsiktigt stärker huden.
  • Plumpande produkter. Ge liv åt trött hud med återfuktande produkter – få en direkt effekt av GLOWiDs egna Glow & Plump Sheet Mask som innehåller vitamin A som ökar hudens spänst. Advanced Snail 92 All In One Cream från COSRX är en fuktkräm som skyddar mot fuktförlust och plumpar huden, där det höga innehållet av snigelsekret är läkande och lugnande för irriterad hud.
  • Ögonkräm. Har du ännu inte introducerat dina ögon för ögonprodukter är 30-årsåldern en god tid för det – den sköra huden i området behöver konsistenser och ingredienser anpassade för den. Fundamental Eye Awakening Gel från Klairs är motsvarigheten till en kopp kaffe för ögonen där den piggar upp, svalkar och motverkar mörka ringar. Dr Ceuracles Hyal Reyouth Hydrogel Eye Mask är gelmasker som ger rik återfuktning och motverkar fina linjer kring ögonen.
  • Syror. Främja cellförnyelsen med en exfoliering för att hålla huden spänstig, ren och för att få lyster! AHA-syran Mandelic Acid 5% Skin Prep Water från By Wishtrend är mild men effektiv och tar bort döda hudceller, håller huden mjuk och smidig och behandlar UV-skador. BHA Blackhead Power Liquid från COSRX löser upp tilltäppta porer och förhindrar uppkomsten av nya, och är effektiv mot akne. 

Stärk barriären och bli mer aktiv med aktiva ingredienser i 40-årsåldern

I 40-årsåldern märks det tydligare av att elasticiteten inte är vad den den brukade vara. Huden kan kännas glåmig och tunnare, vilket gör den mer utsatt för yttre påfrestningar och fria radikaler.

Fokusera därför på att underhålla hudens skyddsbarriär för att vara fortsatt motståndskraftig! Tillsätt också aktiva ingredienser – ingredienser med syfte att göra märkbar skillnad för huden.

  • Fermenterade produkter. Genom att använda produkter som genomgått en fermentingsprocess, jäsning, tillsätter man goda bakterier som underhåller hudens mikrobiom. Det är hudens naturliga flora som i balanserat tillstånd gör huden motståndskraftig och välmående. Vegan Kombucha Tea Essence från Dr. Ceuracle är en mycket återfuktande essence där probiotikarika teet kombucha motverkar och behandlar rynkor och fina linjer. 
  • Ceramider. Det är en fettsyra som finns naturligt i huden och hjälper den att hålla en god fuktnivå och behålla dess fyllighet. Genom att tillsätta ceramider i hudvård stärker man hudbarriären och stöttar en hud där de naturliga ceramidnivåerna minskat av exempelvis ålder, vilket kan göra att huden upplevs torr. När barriären är försvagad kan man få ytterligare problem som eksem, irritation och rodnad. Från CLE finns serumet Serumide som ger långvarig återfuktning och på sikt stärker huden samtidigt som den har utjämnande egenskaper.
  • Peptider. Det är ett samlingsord för ämnen som stimulerar hudcellerna vilket ökar kollagenproduktionen och alltså gör huden spänstig och mer fast. Samtidigt har de kommunikativa egenskaper och gör att cellerna i huden lär sig bete sig på bästa, mest optimala sätt för hudens välbefinnande. Olika peptider har olika inriktningar men kan som helhet betraktas som en anti age-ingrediens. I serumet Midnight Blue Youth Activating Drop från Klairs går dess två peptidtyper djupt ner i huden och jobbar hudföryngrande genom att motverka både den djupaste sortens rynkor och ytliga, fina linjer.

Återfukta, återfukta, återfukta och boosta i 50-årsåldern och framåt

Runt 50-strecket börjar man tala om mogen hud. Det naturliga åldrandet innebär att rynkor har tillkommit och kan verka extra framträdande om huden är torr.

Som om åldrandet i sig inte var nog för minskad kollagenproduktion innebär de hormonella förändringarna och minskningen av kroppens östrogennivåer i kliamkteriet att elasticiteten i huden avtar ytterligare. Förändringarna innebär ofta också att huden blir mer fuktfattig vilket gör att även den som haft oljigare hudtyp förr nu kan uppleva att huden känns torr och stram.

I 50-årsåldern och framåt är det därför bra att fortsätta med de aktiva ingredienserna som man introducerade i 40-årsåldern men att fokusera extra på att återfukta och boosta.

  • Återfukta i flera lager. Genom flera lagers återfuktning får huden en möjlighet att hållas återfuktad hela dagen. En väl återfuktad hud tillgodogör sig dessutom hudvårdsprodukter bättre och man får ut mer ur sina produkter. Testa att använda flera lager toner, utifrån det som kallas 7 Skin Method – du kommer märka när huden blivit mer återfuktad och du kan gå vidare till nästa steg! Testa också att lägga till ett extra lager återfuktning, genom en emulsion eller oljebaserad produkt för att låsa in fukten ytterligare.
  • Boosta med sheet masks. Sheet masks, engångsmasker, är den perfekta boosten för snabb återfuktning eftersom de är indränkta i essence. Det finns en uppsjö av sheet masks, och utöver att återfukta har de olika inriktningar som du kan välja utifrån hudtyp och behov. Royal Vita Propolis Anti-Oxidant Mask från Dr. Ceuracle är den honungsdoftande masken som plumpar, stärker och ger glow. Comfort Me Brightening Hole Mask från Make p:rem innehåller antioxidanter och C-vitamin och jämnar ut hudtonen. Från Hyggee har vi Active Red Flower Mask som stärker hudbarriären och skyddar huden med 17 olika aminosyror.
  • Rikare och mer potenta krämer. Kika efter resultatinriktade fuktkrämer som med fördel har högt innehåll av sin huvudingrediens för att ge huden vad den behöver. Royal Vita Propolis 33 Cream från Dr. Ceuracle innehåller 33% ren propolis vilket är naturligt läkande och näringsrikt. Den bistår huden med kollagen vilket leder till mer spänst! Från COSRX hittar vi Balancium Comfort Ceramide Cream som stärker en skadad barriär och underhåller dess elasticitet – extra bra under vinterhalvåret sett till dess balsamliknande konsistens. Som nattkräm är Hyal Reyouth Night Cream från Dr. Ceuracle toppen eftersom den innehåller sex stycken hyaluronsyror med syfte att återfukta och fructan som främjar hudcellernas reproduktion och därmed elasticiteten. 

För individuella rekommendationer är du alltid välkommen att kontakta oss på info@glowid.se så hjälper vi dig!

Viimeksi katsotut