Hanbang – en holistisk syn på hudvård med naturliga ingredienser

Hanbang som fenomen är något som blivit uppmärksammat de senaste åren men som har en betydligt längre tradition än så! Det kan enkelt sammanfattas som en koreansk helhetssyn på hälsa och wellness som tagit sig in i hudvårdsrutinen. Holistiskt, helt enkelt!

Den koreanska medicinska traditionen, också kallat TKM (Traditional Korean Medicine), bygger på naturliga ingredienser och råvaror som tillför vad varje person behöver för stunden baserat på kroppens egna immunförsvar och tillstånd. Genom naturläkemedel som örtblandningar som dricks som te eller andra kostrekommendationer fokuserar man på att bearbeta olika kroppsliga tillstånd från grunden snarare än att tillfälligt lösa ytliga problem som uppkommit som följd av grundproblemet. Man vill få bukt med inflammationer, virus och andra faktorer som påverkar hälsan.

Således är detta holisitiska tänk en långsiktig strategi och tradition för välmående och en frisk och stark kropp, snarare än en tillfällig lösning och trend. Kliniker och experter som fokuserar på hanbang finns överallt i Sydkorea och är något många vänder sig till som komplement till den samtida, moderna läkekonsten.

I hudvård används den koreanska medicinska traditionen genom just de naturliga, välgörande ingredienserna som stärker och läker huden. Detta är ingredienser som generellt hittas i k-beauty eftersom industrin bygger på de lokala råvarorna, men genom att aktivt leta efter särskilda ingredienser kan man närma sig en hanbang-rutin. Låt oss titta närmare på några exempel på ingredienser och produkter!

Ginseng – piggar upp och motverkar hyperpigmentering

Ginseng är en rot som till utseendet påminner om ingefära. I mat och dryck ses det som en superfood som förser kroppen med mineraler, antioxidanter och vitaminer. Det stärker immunförsvaret och tidiga belägg för ginseng i hudvården har man hittat från 1500-talets Korea.

I hudvård har ginseng egenskaper som är utjämnande och antiinflammatoriska. Genom att det också ökar blodcirkulationen och kollagenproduktionen kan det sägas ha en anti age-effekt eftersom dessa aspekter förebygger och minskar rynkor och fina linjer. Det har också koffeinliknande och uppstramande egenskaper vilket för att det är uppiggande för en trött och glåmig hud som är lite svullen, något många upplever på morgonen. Dessutom har ginseng effekt på hyperpigmentering och bruna fläckar och både förhindrar uppkomsten av det och behandlar befintliga fläckar. 

Från Hyggee hittar vi serumet Natural Repair Serum som innehåller en hög koncentration rött ginseng, hela 66,7%. Det är milt men samtidigt effektivt och jämnar ut hudtonen samtidigt som det ger långvarig återfuktning och stramar åt huden. Den härliga, kolaliknande konsistensen är mjuk och smidig och sjunker fint in i huden utan att kännas klibbig.

Ris – ökar elasticiteten och ger glow

Att använda ris i kosmetiska syften bär på en lång tradition och i hundratals, om inte mer än tusen år, har risvatten använts av japanska kvinnor för att få långt och starkt hår.

Risets egenskaper håller huden ren, hälsosam och glowig samtidigt som det ger djup återfuktning. Det är antiinflammatoriskt och skyddar hudens barriär vilket leder till en balanserad och välmående hud som kan lindras vid rodnad, inflammation och irritation – exempelvis en torr och känslig hud. Eftersom det innehåller aminosyror, antioxidanter och mineraler ökar det elasticiteten i huden och passar därför också en mogen hud. Dessutom har det en utjämnande effekt som ger huden det där jämna, lena och lystriga resultatet!

I’m From har tagit fram Rice Toner – en toner som består 77,8% risextrakt och är lystergivande, hudutjämnande och ökar hudens elasticitet. Den är mjölkig i både färg och konsistens och sjunker snabbt in i huden och kan appliceras i flera lager för extra återfuktning.

Grönt te – lugnande och rikt på antioxidanter

Grönt te har länge druckits för sina hälsosamma och välgörande effekter. De lugnande, antiinflammatoriska effekterna finns också i hudvården där grönt te också balanserar talgproduktionen.

Eftersom dess antiinflammatoriska egenskaper är läkande passar det en oljigare eller aknebenägen hud som har en skadad hudbarriär, eller andra hudtyper som vill åt den läkande effekten. Grönt te innehåller också vitaminer som A och C-vitamin vilket är långsiktigt hudutjämnande och förbättrar hudens textur. Genom sitt rika innehåll av antioxidanter skyddar det huden mot fria radikaler så som föroreningar och UV-strålar, något som gör att huden åldras i förtid och kan leda till fuktförlust, försämrad elasticitet och pigmenteringar.

By Wishtrend har den spännande produkten Green Tea and Enzyme Powder Wash, en vattenbaserad rengöring som används efter din oljetvätt. Den består av ett pulver/små korn som i kombination med vatten bildar ett skum som effektivt rengör huden utan att torka ut. Detta gör den dessutom till en mild, mekanisk exfoliering där pulvret vid applicering smälter bort och beroende på hur mycket exfoliering man vill ha kan man anpassa vattenmängden därefter. 

Självklart finns det många fler hanbang-ingredisenser att hålla utkik efter, exempelvis kombucha eller lakritsrot.

Viimeksi katsotut